Eiwitrijke vegetarische en vegan recepten

Haal inspiratie uit onze heerlijke ideeën die voldoende eiwitten aanleveren en goed passen in een evenwichtig vegan of vegetarisch voedingspatroon.

Voldoen groenten wel aan onze eiwitbehoefte?

Er bestaan eiwitrijke plantaardige proteïnen zoals tempeh, tofu, soja, haver, tarwekiemen, quinoa, biergist en andere proteïnen die, wanneer ze samen gecombineerd worden, volwaardige eiwitten bieden. Dat zijn bijvoorbeeld granen, peulvruchten, noten, plantaardige dranken, pitten en meer. Omdat individuele plantaardige proteïnen soms essentiële aminozuren missen, moeten veganisten en vegetariërs erop letten dat ze kiezen voor een gevarieerd voedingspatroon met veel kleurrijke groenten.

Gebruik plantaardige proteïnen voor maaltijden die zowel heerlijk als voedzaam zijn. Het is eenvoudig, lekker en ja, voldoet ook aan onze behoefte aan eiwitten. Kies voor eenvoudig en verzadigend!

Gouden regels

•Controleer altijd het etiket van de ingrediënten om te garanderen dat ze volledig voldoen aan de specifieke dieetvoorschriften en pas recepten aan volgens individuele voorkeuren en behoeften.

•Raadpleeg een voedingsdeskundige of professionele zorgverlener om te garanderen dat je voedselkeuzes voldoen aan je specifieke nutritionele behoeften.

13 eiwitrijke levensmiddelen

•Eieren •Melk, yoghurt en andere zuivelproducten •Bonen, kikkererwten, linzen, pinda’s en andere peulvruchten •Broccoli •Erwten •Edamame (onrijpe sojabonen) •Tofu •Tempeh •Seitan •Quinoa •Noten •Pompoenpitten en andere pitten •Haver en andere graansoorten

Vegan recepten

Vegetarische recepten

Tempeh in de spotlight

Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen of andere peulvruchten. Het is rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen en vormde eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Indonesische keuken. Het kan worden gestoomd of gegrild, of eerst gestoomd en dan gebakken of gefrituurd.

Recepten zonder zuivel en zonder eieren

Recepten zonder soja

Quinoa in de spotlight

Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, met name uit het Andesgebergte. Het wordt ook wel het ‘oergraan’ genoemd en bevat veel eiwitten. Het is ook glutenvrij en dus geschikt voor mensen met glutenintolerantie. Quinoa kan als ontbijtgraan worden gegeten, of zoals rijst bij warme maaltijden en in slaatjes. De bloem kan ook worden gebruikt om brood en taart te bakken. In de winkel wordt het als graan verkocht, in drie verschillende kleuren, afhankelijk van de intensiteit van de smaak: wit (zachtere smaak), rood en zwart (intensere smaak).

Recepten met quinoa

Glutenvrije recepten

Voor een alternatieve voorraadkast

Dankzij Thermomix is het eenvoudiger om thuis je eigen basisingrediënten te bereiden:

● Plantaardige dranken ● Plantaardige kazen ● Lactosevrije yoghurt ● Glutenvrije bloem ● Sauzen zonder room ● Alternatieven voor boter ● Proteïnerepen ● Tempeh ● Seitan

Eiwitrijke alternatieven voor basisingrediënten

Cookidoo®-tip

Wanneer je recepten wilt zoeken zonder bepaalde ingrediënten, gebruik dan de filters en sluit de ingrediënten uit die je niet wilt gebruiken in je gerechten. Voorbeelden: melk, eieren, bloem …

De kracht van eiwitten

Ontdek de vitale rol die eiwitten spelen in je algehele welzijn en krijg handige tips om meer eiwitten te eten, bij een vegetarisch, vegan of gemengd voedingspatroon.

Alles over eiwitten